Kertsi ry

TROOPPITUUTTI


Trooppi tarkoittaa kielikuvaa. Siinä kirjoittaja lätkäisee yhteen pari odottamatonta kielellistä seikkaa ja helppo nakki - syntyy kuvallinen ilmaisu! Tehokas kuva tuo lauluusi elävyyttä ja yllätyksiä. Se kertoo kuulijalle huomattavasti enemmän kuin suora ilmaisu. Hyvä kuva virittää kuulijan tunteella ja oudoilla assosiaatioilla. Trooppituutti rakentaa kielikuvia.

Voit tietenkin käyttää Trooppituuttia miten itse haluat, mutta yksi käyttökelpoinen muoto voisi olla valita asiasana siitä ympäristöstä tai tilanteesta missä laulusi tapahtuu. Jos laulusi tapahtuu esim. baarissa, mieti mitä esineitä tai asioita siellä on. Vaikkapa tiski. Tunnesana kannattaa tietysti valita esim. päähenkilöidesi välisen ihmissuhteen maastosta. Kohtapuoliin alkaa kaipuun tiski kilahdella!

Jos rakennat laulutekstiäsi luurankojen kautta, mahdollisia sanayhdisteitä suorastaa tulvii lauluusi. Trooppituutti on antelias mutta epätarkka. Huteja tulee paljon, mutta lähes joka laakilla myös napakymppejä.

Huomaa, että Trooppituutti on jatkuvassa kehitysvaiheessa. Huomiot, tuomiot ja rakentavat vihjeet ovat tervetulleita osoitteeseen: arto.pollanen(at)iki.fi

        Heikki Salo ja Arto Pöllänen

PS. Nyt on jo Hitlerkin kuullut Trooppituutista, katso video tästä.


Käyttöohje:

1. Kirjoita tunne- ja asiasanoja, käytä perusmuotoa. Voit jättää rivejä tyhjiksi. X-painike tyhjentää rivin.

2. Paina "Hae kielikuvia".

Trooppituutti näyttää kymmenen erilaista kielikuvaa jokaisesta tunne- ja asiasanan yhdistelmästä, mutta arvotussa järjestyksessä.


Tunnesanat

Asiasanat